Check jij je werk mail buiten werktijd?

Door Wijsheden & Spreuken op 13.08.2012

De zomertijd is in volle gang, de mensen trekken erop uit en gaan opzoek naar de zon. Even een paar weken ontsnappen van de dagelijkse drukte. De ideale tijd om even bij te tanken en aan jezelf te denken.

Van de week las ik een nieuwsbericht dat steeds meer ouders hun kinderen op het strand kwijtraken. Dit omdat ze even de social media sites nalopen of even de “werk” email moesten nakijken. En dat op het strand nota bene.

Hoe ga jij om met je email tijdens de vakantie? Kun jij jezelf ontspannen en de mailbox vol laten stromen of kun je de verleiding niet weerstaan en bekijk jij ook je zakelijke email op het strand van jouw vakantie bestemming?

Email beantwoorden na werktijd
De meeste functieomschrijvingen bestaan niet uit het checken of beantwoorden van de email buiten de werktijd. Toch doen de meeste mensen dit toch! Doe jij dit ook? Vraag jezelf eens af, doe je dit omdat het iets essentieels is voor je werk of geeft het aan dat je verslaafd bent aan je inbox?

Terwijl we dit initiatief zelf hebben aangereikt is het tegenwoordig één van de ongeschreven regels bij bedrijven. Hoe vaak gebeurt het niet dat er om negen uur toch nog even een mailwisseling is? Is de vrije tijd dan niet meer heilig?

Waarom? Vraag ik mezelf dan af.
Waarvoor is het nodig dat wij in onze vrije tijd de email of social media willen bijhouden?
In eerste instantie denk ik dat we bang zijn dat we anders iets missen. Hoewel nieuwschierigheid niet persé iets slechts is, denk ik dat deze ontwikkeling wel schrikbarend is. Het onderbreekt onze levens, onze productiveit en ons geluk.

Ironisch genoeg kunnen de meeste emails toch pas beantwoord worden op kantoor. Dus zullen we het toch nog even op de plank moeten laten leggen. Waarom zou je je to-do lijst in je gedachten dan zo opvullen. Dat is toch nergens goed voor? Vertrouw me maar, 9 van de 10 email berichten zijn er ook nog als u weer op het werk bent. Ze lopen echt niet weg.

Minder email, minder stress
Onderzoek toont aan dat zij die hun email niet bekijken na werktijd veel minder last hebben van stress.

Verbaasd je dat?

Heb je ooit wel eens je email gecheckt vlak voordat je ging slapen (een slecht idee).
en dat u een email ontving waarvan u zo van overstuur raakte dat u vervolgens de hele nacht heeft lopen piekeren hoe dat op te lossen?

We geven email en social media teveel prioriteit in ons leven. Er wordt echt niet van ons verwacht dat we gelijk opspringen als iemand ons een bericht stuurt. Vergeet niet dat er 20 jaar geleden niets van dit alles bestond. En de wereld verging toen echt niet.

Er zijn een aantal bedrijven welke hier een stokje voor steken. Ze zetten de emailservers uit na werktijd of geven geen mobiele toegang na werktijd. Je vrije tijd is om uit te rusten en niet om door te werken.

Voor de mensen die nog steeds hun email checken na werktijd. Stel jezelf eens de volgende vragen (en wees eerlijk)

- Waarom check je je email buiten werktijd?

- Is het omschreven in je functieomschrijving?

- Bekijk je de email omdat je bang bent iets te missen?

- Stop je weleens met werken?

- Hoe doe je dit op vakantie?

- Heb je echt toegang tot je email nodig op je mobiel?

- Kan je werk je op andere manieren benaderen in geval van nood?

- Wat is het ergste dat er zal gebeuren als je de email later beantwoord?

Waarschijnlijk kom je er nu achter dat dit een valkuil is die je zelf hebt ontwikkeld.

Zet je email uit buiten werktijd!
Laat je toch niet continu afleiden door email of andere berichten. Het is helemaal niet erg om af en toe eens iets te missen, het is geen verplichting om iedere keer maar je mail bij te houden. Zet je telefoon gewoon eens uit! Kijk om je heen en maak eens een praatje met de mensen. Misschien vinden zij het ook weleens leuk om normaal met elkaar te communiceren.

 

Gerelateerde artikelen
Vandaag had ik er weer last van, een afspraak voor een controle bij de tandarts. Iedere ke...
In mijn vorige artikel zijn we begonnen met het brainstormen. Het durven dromen en opzoek ...
Reacties op dit artikel
Bezig met laden...
Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen. Dit kan gemakkelijk via je je Facebook account.
Spreuk van vandaag
""
Schrijf je in en ontvang dagelijks een inspirerende spreuk!