Denk eens aan jezelf

Door Wijsheden & Spreuken op 26.10.2012

Ik loop al een tijd met de gedachten om een blog te schrijven over dit onderwerp. Maar op een of andere manier geeft het onderwerp me toch geen goed gevoel. In onze samenleving is jezelf voor een ander plaatsen een slechte eigenschap. Het is een teken van egoisme. Niet meedenkend met de omgeving. Waarom zou ik dan juist zo’n onderwerp gaan promoten?

Toch heb ik besloten om over dit onderwerp een stukje te schrijven. Vele van ons hebben denk ik veel behoefte aan deze boodschap. Ik schrijf dit stuk omdat veel mensen de gewoonte hebben om zichzelf altijd op de laatste plaats te zetten. We plaatsen de behoeften van onze partner, onze kinderen, onze vrienden en zelfs wildvreemden voor op onze eigen behoeften. Wij zijn zo ver af gedwaald van egoisme dat het een paar jaar duurt voordat dit weer in balans is. We vinden dit balans weer door te starten met de grootste behoeftes en de beste intenties. Teveel van ons leven in opoffering van zichzelf.

Met het schrijven van dit artikel hoop ik mensen te laten inzien dat het denken aan jezelf soms echt zo slecht niet is. Geef jezelf ook eens wat ruimte om tot rust te komen en jezelf te ontwikkelen.

Tijd voor een test
We gaan even een klein testje doen. Pak een stuk pen en papier en teken een grote cirkel. Deze cirkel staat voor de tijd. Voor het gemak kiezen we ervoor om dit per dag te doen.

Hoeveel tijd besteed u aan uw kinderen? Aan uw vrienden? Aan uw werk? Aan uw taken? Hoeveel tijd blijft er nog over voor jou? Niets is heel vaak het antwoord. Dat is toch eigenlijk wel heel zonde? Want ben jij niet de aller belangrijkste persoon in je leven?

Sommige mensen leven hun leven alsof ze de tijd en energie voor zichzelf niet verdienen. We doen werk dat ons geen voldoening geeft en we spenderen heel veel tijd om anderen te plezieren. Hoe zit het met jezelf? Jouw lichaam en ziel kunnen het wel uit schreeuwen. De signalen en pijntjes geven het al aan. Depressies en angsten. alles wijst er op dat er maar een GROOT probleem is. Je hebt jezelf verlaten, en dat doet je pijn.

Maar er was altijd al een oplossing in de buurt. Jouw cirkel van de tijd, we kunnen deze gebruiken om je te helpen. Het eerste wat je zult moeten doen is een groter stuk van de cirkel voor jezelf nemen.

Mischien heb je altijd gedacht, zodra ik anderen al mijn liefde, tijd en aandacht geef, dan zullen zij voor mij zorgen. Wellicht heb je al gemerkt dat dit niet gaat werken. Zelfs met de beste intenties zijn anderen nooit helemaal instaat om aan onze wensen en behoeften te voldoen. Het helpen van jezelf is de meest effectieve manier om te zorgen dat je behoeften en wensen voldaan worden.

Een belangrijke les is het om te leren dat je jezelf op de eerste plaats zult moeten plaatsten. Ja de eerste plaats, echt waar! Voor je werk, voor je vrienden, voor je kinderen en voor je partner. Jij komt altijd op de eerste plaats!

Daar bedoel ik natuurlijk mee dat je eerst rekening moet houden met jezelf voordat je rekening gaat houden met de behoeften en wensen van anderen. Neem jezelf,jouw wensen en jouw behoeften altijd serieus. Geef jezelf de hoogste prioriteit. Dit betekent niet dat je niet om andere mensen geeft. Juist het tegendeel. Het is wel belangrijk voor je, maar eerst zul je jouw eigen wensen moeten voldoen. Je zal de ander helpen zodra jouw eigen behoeften zijn voldaan.

Wees trots, en zorg goed voor jezelf.

Gerelateerde artikelen
Soms reageren we op een manier waarvan we spijt hebben nadat we afgekoeld zijn. We worden...
Wat maakt een mens nu echt gelukkig? Geluk komt in elke laag van de bevolking voor en is n...
Reacties op dit artikel
Bezig met laden...
Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen. Dit kan gemakkelijk via je je Facebook account.
Spreuk van vandaag
""
Schrijf je in en ontvang dagelijks een inspirerende spreuk!