Jouw houding maakt het verschil

Door Wijsheden & Spreuken op 17.08.2012

Er is een grote kans dat je dit advies op een of andere manier al eerder hebt gehoord. Iemand zal jou vast in het verleden weleens verteld hebben over jouw houding tegenover een situatie. Je kunt een situatie op 2 verschillende manieren benaderen. Met een positieve of een negatieve houding. Negen van de tien keer ben je instaat om de situatie om te zetten naar de instelling waar je zelf voor kiest. Dit zul je waarschijnlijk eerder geprobeerd hebben en toen tot de conclusie gekomen zijn dat dit niet zo was, dat je automatisch geneigd bent om naar de negatieve kant te buigen.

Ik heb ook met deze gedachten rondgelopen. Het overkomt iedereen wel eens, je wordt moedeloos. Je blijft het proberen maar keer op keer mislukt het. Bijvoorbeeld probeer eens een vriendschap op te bouwen met iemand met wie je niet op een lijn zit. Je gevoel roept een negatieve reactie op. Jullie zitten echt niet op een lijn, mischien zou je ervoor moeten kiezen om geen vriendschap op te bouwen. Door de attitude van deze persoon kan jouw gevoel ook omslaan naar de negatieve kant. Dit kan soms toch wel vervelend zijn.

Wat er zo verkeerd is aan deze reactie is dat het je vaak later nog achtervolgt. Hoe raar of vervelend die andere persoon ook is, jij bent alleen verantwoordelijk voor je eigen woorden en daden. De andere persoon heeft geen macht over jou. Jij bent degene die bepaald hoe jij met de situatie omgaat.

Tijd voor de reactie
Het is tijd om te reageren. Mischien overweeg je te klagen of zelfs ruzie te maken maar is dit wel echt nodig? De kans is groot dat je deze situatie op de negatieve manier zal benaderen. Persoonlijk ken ik een hoop mensen die goed zijn om de dingen op andere af te schuiven. Het is altijd een ander die het verkeerd ziet of doet. Natuurlijk is dat niet helemaal waar.

Wat heeft verwijten en klagen te maken met jouw houding?
Als ik naar mezelf kijk, verwijt ik niemand of klaag ik nergens over als mijn stemming positief is. Ik verwelkom de uitdaging in de situatie en focus op de situatie die opgelost dient te worden. Hoe pak jij dat aan?

Natuurlijk zijn er momenten waarop dit erg lastig is. Boosheid of frustratie kunnen bij de situatie betrokken zijn. Dit is geen excuus om door te modderen met deze emoties. Je zult merken dat ze totaal niet zullen helpen met het oplossen van de situatie. Sterker nog, ik denk dat ze de situatie alleen maar slechter zullen maken. Doormiddel van een positieve houding kun je de situatie omzetten naar jouw hand in plaats van afgestraft te worden.

Stel je eens voor, voor je ligt een situatie die duidelijk uitloopt op een mislukking. Ik weet er alles van, positief blijven is soms lastig. De eerste reactie zou waarschijnlijk zijn om iemand anders de schuld te geven. Dit zorgt er hopelijk voor dat de mislukking niet als de jouwe voelt. Of je kunt natuurlijk gaan klagen over dat andere oorzaken de weg naar succes de weg versperden. Het enige probleem met deze reacties zit hem in dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor de situatie. Een situatie mag mislukken of totaal de mist in gaan. Fouten maken is nog altijd menselijk. Neem de verantwoordelijkheid voor het mislukken in plaats van anderen te beschuldigen.

Probeer je houding eens om te draaien
Loop jij tegen zo’n situatie aan? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

- Had ik zaken anders aan kunnen pakken zodat het wel een succes werd?
- Was de tijd juist voor deze situatie?
- Als alles goed was gegaan, zou ik dan tevreden zijn geweest met het resultaat?

De kans is groot dat de manier van antwoorden op deze vragen je inzicht zullen geven hoe je deze situatie naar jouw hand kunt zetten of er van kunt leren, je verlies nemen en verder gaan.

Natuurlijk werkt dit niet altijd, er zullen in je leven situaties zijn waarop deze strategie niet zal werken. Als je tegen zo’n situatie aanloopt vraag dan hulp aan mensen die je vertrouwt. Niemand is alleen in dit leven. Samen staan we sterk!

Gerelateerde artikelen
Theoretisch is het al een tijdje aan de gang, maar sinds dit weekend heb ik echt het gevoe...
De blog van vandaag is iets anders dan dat je van mij gewend bent. Vandaag wil ik je verte...
Reacties op dit artikel
Bezig met laden...
Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen. Dit kan gemakkelijk via je je Facebook account.
Spreuk van vandaag
""
Schrijf je in en ontvang dagelijks een inspirerende spreuk!