Doelen stellen: Hoe werkt dat precies [deel 1]

Door Wijsheden & Spreuken op 14.08.2012

Het stellen van doelen voor jouw leven is een van de beste manieren om je leven te veranderen. Tijdens de zoektocht naar  jouw levensdoelen is het belangrijk om antwoord te vinden op die belangrijke vraag: Wat verwacht ik van dit leven?

Veel mensen onderschatten het positieve effect dat het stellen van doelen kan bereiken. Ik denk dat dit komt omdat ze waarschijnlijk nooit het nut en effect van doelen stellen ervaren hebben. Als je dit namelijk goed aanpakt kan het je helpen en ondersteunen tijdens jouw reis door het leven.

Hoe stel je een doel?
Een doel is een bepaald punt in de toekomst wat je wil bereiken. Door een tijdspad aan je doel toe te voegen heb je een extra stimulans voor het bereiken van jouw doel.

Bij een doel met een deadline is er vaak een die een diepere gedachte bij u raakt. Het is een soort doel waar u opgewonden van raakt, extra gestimuleerd. Juist dit soort doelen helpen jezelf verder te ontwikkelen en zorgt voor extra voldoening als je het doel bereikt hebt.

In dit artikel ga ik gebruik maken van de snelste techniek die ik ken. Het doel hierbij is dat wij binnen 10 minuten op z’n minst drie doelen met een persoonlijke motivatie vinden.

Ikzelf maak regelmatig gebruik van deze techniek en wil jullie hiermee eens kennis mee laten maken. Zelfs als je geen problemen hebt met het stellen van doelen raad ik je aan om deze techniek eens te proberen. Een frisse blik op de zaken kunnen soms tot verassende uitkomsten leiden.

Durf te dromen
Het eerste wat we gaan doen is beginnen met het dromen over het leven en wat je daarin wilt bereiken. Onthoud er is niets onmogelijk! Vandaar ook de kop van deze tekst “Durf te dromen”. Zet alle redelijkheid aan de kant, begin te denken als een kind. Kinderen hebben geen problemen die ze tegenkomen en hebben dus altijd een frisse “dromerige” blik. Iets waar veel volwassen iets van kunnen leren.

Het is van belang om in de juiste sfeer te raken. Muziek is een van de middelen die je daarbij zou kunnen gebruiken. Zet eens een rustig achtergrond muziekje aan. Het liefste instrumentaal om u zo min mogelijk af te laten leiden. Een nummer waar ik graag naar luister zijn “the world’s greatest” en “i believe i can fly” beide van R. Kelly. Deze zorgen dat ik in de juiste sfeer kan komen. Op zo’n moment kan ik alles aan en durf ik te luisteren naar mijn gevoelens.

Brainstorm door het leven
Denk nu eens aan de dingen waarvan je vrolijk wordt. Je weet het wel, een gedachte waar zodra je eraan denkt er een grote glimlach op je gezicht verschijnt. Als je nou eens wist dat alles zou lukken, hoe zou uw droom dan mee beginnen?

Als u aan het brainstormen bent zullen er allemaal gedachten door je hoofd gaan. Het is zaak om deze zo snel mogelijk op te schrijven. Het is totaal niet van belang of de gedachten op elkaar aansluiten of dat ze onmogelijk zijn. Als de gedachten komen dan schrijft u ze op. Denk ook niet aan het “hoe” en “waar”. Onthoud alles is mogelijk!

Laat je fantasie gaan en durf te dromen! Gooi al die gedachten eruit!

Soms is het handig om de belangrijke onderdelen van het leven onder te verdelen. Denk hierbij aan het lichaam, verstand, financiën, bezittingen, relaties of spiritualiteit. Schrijf dan eerst deze hoofd doelen op en daaronder al de gedachten die er bij dat onderwerp opkomen.

Het is ook belangrijk dat u een tijdspad voor uw doel aangeeft. Kies daarbij uit een kort termijn (3 maanden), middel-termijn (1 a 2 jaar) of het lange termijn (3 jaar tot het einde van het leven). Je geeft dit aan bij elke gedachten die je opgeschreven hebt. Om te beginnen raad ik je aan om te werken met jaarlijkse doelen.

Brainstorm, denk na over uw perfecte leven. Wat zou u allemaal willen bereiken?

Enkele voorbeelden voor mij zijn:
- de spaanse taal leren.
- gitaar kunnen spelen.
- beginnen met mediteren.
- een aantal kilo afvallen.

Oke dat waren genoeg voorbeelden, waarschijnlijk zit je nu zelf al boordevol ideeen. In mijn volgende artikel ga ik verder over het vervolg. We hebben nu een brainstorm sessie gedaan, maar wat nu verder?

Gerelateerde artikelen
De zomertijd is in volle gang, de mensen trekken erop uit en gaan opzoek naar de zon. Even...
De reis der zelfontwikkeling is er een waar nooit een einde aan komt. Vanaf de dag waarop ...
Reacties op dit artikel
Bezig met laden...
Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen. Dit kan gemakkelijk via je je Facebook account.
Spreuk van vandaag
""
Schrijf je in en ontvang dagelijks een inspirerende spreuk!