Vriendschap is geen illusie

Door Onbekend op 22.03.2013

Vriendschap een illusie? Ik dacht het niet! Filosofen en wetenschappers zijn het er over eens: Sterke sociale banden zijn de sleutel voor een gelukkig leven. Je hebt behoefte aan hechte, langdurige relaties met vrienden.

Personen waarin je jezelf kunt herkennen, waar je bij wilt horen en waar je steun en support aan kunt geven en van kunt krijgen. Studies tonen aan dat als je meer dan vijf vrienden hebt waarmee je over dat belangrijke punt kunt discussiëren je jezelf zult omschrijven als “erg gelukkig”.

Het hebben van sterke relaties zorgt er niet alleen voor dat je meer geluk in het leven ervaart maar zorgt er ook voor dat de levensduur verlengt wordt, de immuniteit verhoogt en de kans op een depressie aanzienlijk verlaagd.

Ik hoor je denken, Oké dat begrijp ik maar het is niet zo gemakkelijk voor volwassenen om nieuwe vrienden te maken. Hieronder zal ik je een aantal tips geven voor het opbouwen van een hechte vriendschap.

1. Kom opdagen
Zoals Woody Allen al vertelde in een quote “80 procent van succes is het aanwezig zijn”. Een groot onderdeel van vriendschap is het aanwezig zijn. Als je een mogelijkheid hebt om nieuwe mensen te ontmoeten, zorg dan dat je die kans pakt. Ga naar het feestje. Stop eens bij het bureau van een ander. Doe er moeite voor.

Het is een feit dat regelmatig contact ervoor zorgt dat je de ander leuker en aardiger gaat vinden. Dat geld ook zo voor de ander. Een dubbele winst dus. Ik heb dit meerdere keren meegemaakt in mijn leven. Door bepaalde gebeurtenissen had ik veel contact met personen waarvan ik nooit verwacht had dat we een vriendschap zouden opbouwen. Maar het gebeurde toch omdat het ervoor zorgde dat we in contact bleven met elkaar.

2. Word lid van een groep
Als lid van een groep waar je dezelfde interesses hebt heb je al snel een raakvlak met de andere leden. Dit is de makkelijkste manier om nieuwe vrienden te maken. Beginnen met een nieuwe baan, een cursus volgen, een kind krijgen of het verhuizen naar een nieuwe buurt zijn mooie kansen om nieuwe vrienden te maken en ontmoeten.

Als dit geen oplossing voor jou is dan heb ik nog een tip.

Koop een hond!

Honden eigenaren komen elkaar meerdere keren per week of zelfs per dag tegen. Het is dus een gemakkelijke manier om nieuwe contacten te maken. Het voordeel van bij een bepaalde groep horen is dat je relaties met meerdere mensen te gelijk kunt opbouwen. Dit is natuurlijk erg makkelijk als je niet zoveel vrije tijd hebt.

3. Start je eigen groep
Als je geen leuke groep vindt waarbij je lid kunt worden kun je altijd zelf een eigen groep oprichten. Start een groep rondom een interessegebied en zoek gelijkgestemden. Onderwerpen waarin je een groep kan starten zijn bijvoorbeeld: films, koken, wijn, knutselen.

4. Vertel aardige dingen over een ander
Het is eigenlijk een manier waarop je je hoort te gedragen. Zorg ervoor dat je spontaan en gezellig bent, roddel niet over andere mensen. Respecteer hun verschillen. Als jij over iemand roddelt tegen een vriend of vriendin kan de ander denken dat je dat ook over hem of haar doet.

5. Stel een doel
Deze strategie kan beangstigend werken, maar dit werkt wel.
Als ik in een nieuwe situatie kom stel ik mezelf het doel om met minimaal 3 nieuwe mensen te praten. Dit klinkt mischien erg geforceerd maar het geeft je een kans om de aard van andere mensen te leren zien. Uiterlijk zegt immers ook niet alles. Doe iets meer moeite dan alleen gedag zeggen. Start een gesprek met de mensen. Mensen zullen je altijd verrassen!

6. Zorg voor een Lach!
Dat is nog eens een verassing niet? Een persoon die lacht ziet er uitnodigend uit en zal eerder een gesprek mee gevoerd worden. Je ziet er een stuk spontaner uit met een lach op je gezicht. Soms kost dit wel wat moeite. Ik zeg altijd maar zo, liever een fake lach dan een chagrijnig gezicht!

7. Wordt bevriend met vrienden van vrienden
Kijk eens rond in de tweede laag van je netwerk. Vrienden van vrienden zijn een goed startpunt voor het uitbreiden van je vrienden netwerk. Probeer te begrijpen waarom je vriend of vriendin met hem of haar bevriend is. Dit biedt een interessante kijk op de relatie en wellicht kunnen jullie ook zo’n relatie opbouwen.

Het is een aardige lijst met tips geworden. Ik zou het leuk vinden als jullie reageren op dit artikel. Op deze manier kunnen we een stukje interactie creëren. Wat is jouw ervaring en hoe zou jij dit aanpakken? Want zeg nu zelf, met goede vrienden kun je toch de hele wereld aan!

Gerelateerde artikelen
Soms reageren we op een manier waarvan we spijt hebben nadat we afgekoeld zijn. We worden...
In mijn vorige artikel zijn we begonnen met het brainstormen. Het durven dromen en opzoek ...
Reacties op dit artikel
Bezig met laden...
Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen. Dit kan gemakkelijk via je je Facebook account.
Spreuk van vandaag
""
Schrijf je in en ontvang dagelijks een inspirerende spreuk!