Waarom eten we eigenlijk?

Door lion181286 op 24.09.2013

Het klinkt als een simpele vraag: waarom eten we eigenlijk? Maar verrassend veel mensen staan hier nooit bij stil. “Ik eet omdat ik honger heb” of “Ik eet om te blijven leven” zijn antwoorden die ik regelmatig voorbij hoor komen als ik iemand confronteer met de vraag.

Als je mij deze vraag enkele jaren geleden vroeg had ik je waarschijnlijk een soortgelijk antwoord gegeven. Veel mensen die eten gewoon “omdat het hoort”. Het is 6 uur ’s avonds, dus je eet je avondeten, ongeacht of je honger hebt of niet.

En wat voor eten eet je dan? Je eet eten dat het hongergevoel stilt en een voldaan gevoel geeft. Als je hongergevoel weggaat dan weet je dat je genoeg gegeten hebt. Toch?

Hmm.. niet helemaal. Laten we bij het begin beginnen..

Waarom we eten

Als je niet eet, dan ga je dood. Eten levert de energie dat je lichaam nodig heeft om te overleven.

Energie in je lichaam dat o.a. wordt gebruikt om te ademen, bewegen en bloed rond te pompen, wordt gemaakt in de cellen van je lichaam. Elke cel in je lichaam bevat een minuscule energiecentrale. En als deze minuscule energiecentrales samen leveren de energie die je nodig hebt om te overleven.

Als je meer wilt weten over de biochemie van je cellen en hoe energie schoon opgewekt wordt raad ik je aan mijn artikel over de biochemie van afvallen te lezen.

In feite komt het op het volgende neer: als je genoeg energie wilt hebben dan is het belangrijk dat je: (1) je cellen genoeg van de juiste voedingsstoffen geeft, (2) je cellen onthoud van voedingsstoffen die de processen verstoren (gifstoffen) en (3) alle afvalstoffen van je cellen netjes afvoert.

Als je aan deze drie punten voldoet dan zullen je cellen de energie produceren die jij nodig hebt om te overleven.

De juiste brandstof

Ons lichaam is een fantastische machine. Je lichaam kan bijna elke voedingsstof omzetten tot een bruikbare energie. Als je diesel in een benzine auto doet dan maak je de auto kapot. Maar als je een niet efficiënte ‘brandstof’ in je lichaam doet dan past je lichaam zich gewoon aan.

Dit aanpassen komt echter wel met een prijs. Alhoewel je lichaam op korte termijn prima kan overleven op een verkeerde brandstof, op de lange termijn gaat het wel degelijk problemen veroorzaken.

In mijn opinie zijn de extreem hoge aantallen van kankergevallen, overgewicht en tientallen andere gezondheidsaandoeningen te wijten aan een verkeerde brandstof (en deels teveel gifstoffen).

Je zou kunnen zeggen dat een verkeerde brandstof op den duur zijn tol gaat eisen. Nu is de grote vraag natuurlijk:

Wat is goede en slechte brandstof?

Simpel gezegd kan je lichaam 3 soorten voedingsstoffen omzetten in energie. Deze drie voedingsstoffen zijn koolhydraten, vetten en eiwitten.

Voorbeelden van verschillende soorten koolhydraten zijn granen, suiker, zetmeel en alcohol. De gemiddelde Nederlander eet ontzettend veel van deze koolhydraten. Denk zelf maar na: hoeveel brood, pasta, rijst, aardappels en suiker eet jij?

Tip: het is waarschijnlijk nog meer dan je denkt, kijk maar eens op de verpakking van de producten die je koopt in de supermarkt.

Gezonde vetten en eiwitten zitten voornamelijk in noten, zaden, pitten, vis, vlees, ei, gevogelte, natuurlijk oliën en sommige groente.

Wat veel mensen niet weten is dat ons lichaam is ‘gemaakt’ om veel gezonde vetten en eiwitten te eten en weinig koolhydraten. Helaas is ons de afgelopen decennia heel wat anders verteld.

Je zou gezonde vetten en eiwitten dus de ‘juiste’ brandstof kunnen noemen en koolhydraten de ‘verkeerde’ brandstof.

De grote hoeveelheid mensen met overgewicht (en zelfs ziektes zoals kanker) is in mijn opinie te wijten aan de grote hoeveelheden koolhydraten die wij eten in onze westerse samenleving.

Natuurlijk zijn niet alle koolhydraten even slecht. Suikers zoals fructose zijn (bij overmatig gebruik) het slechtst voor je lichaam. Dat is waarom Lee Haney je in één van zijn spreuken aanraad om na elke vakantie (veel suiker eten) op een ontgiffingskuur te gaan.

De oplossing

Waarom eten we?

We eten om energie op te wekken.

Hoe wekken voldoende energie op?

Door de juiste brandstof binnen te krijgen.

Wat is de juiste brandstof?

Gezonde vetten en eiwitten.

Als je geproduceerd voedsel en koolhydraten (voor het grootste deel) uit je voedingspatroon schrapt. En je in plaats daarvan natuurlijk en gezonde producten gaat eten met een hoge voedingswaarde (zoals knoflook, gember, tarwegrassap en andere groentesappen bijvoorbeeld) dan zal je merken dat gezondheidsproblemen zoals eczeem, moeilijke stoelgang, moeilijk in slaap komen en overgewicht vanzelf overgaan.

Over de auteur, Jasper Alblas

Op zijn website www.jasperalblas.nl helpt Jasper mensen met afvallen en gewichtsverlies. Dit doet hij op een praktische en wetenschappelijk onderbouwde manier. Zijn website is de plek om te beginnen als je jou overtollig lichaamsvet wilt verbranden. Je zult versteld staan van het resultaat.

Gerelateerde artikelen
De reis der zelfontwikkeling is er een waar nooit een einde aan komt. Vanaf de dag waarop ...
Vele van ons voelen dat onze dag geleid wordt door chaos, springend van taak naar taak met...
Reacties op dit artikel
Bezig met laden...
Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen. Dit kan gemakkelijk via je je Facebook account.
Spreuk van vandaag
""
Schrijf je in en ontvang dagelijks een inspirerende spreuk!