5 tips voor een rustig en simpel leven

Door Onbekend op 14.10.2012

Vele van ons voelen dat onze dag geleid wordt door chaos, springend van taak naar taak met een oneindig lijkende todo list. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we af en toe eens tijd vrijmaken en leren genieten van het leven. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de belangrijke dingen blijven doen maar evengoed meer vrije tijd over houden?

Het versimpelen van je leven betekent dat je afstand leert doen van al die extra dingen die je er bij doet. Deze extra taken zorgen ervoor dat je kostbare tijd voor de leuke dingen en dierbare personen in je leven verspeeld. En zeg nu zelf… dat is toch zonde!

Hoe zouden we dit kunnen bereiken? Het lijkt haast wel een onmogelijke taak. Het leven simpeler maken, helemaal als je gebukt gaat onder het gewicht gaat van alle extra taken die wij van onszelf verwachten.

Een reis van duizend kilometer begint altijd met een eerste stap.
Sinds kort ben ik bezig met het versimpelen van mijn leven, iets dat best nog wel lastig is. Dat zal ik je eerlijk toegeven. Het was voor mij de hoogste tijd om eens prioriteiten te stellen en de dingen die niet belangrijk voor mij waren te leren negeren of afwijzen. Soms is het best wel lastig om te bepalen of iets echt belangrijk voor je is of niet. Om je te helpen met het versimpelen van je leven heb ik een aantal tips opgeschreven.

1. Maak een top 5 prioriteiten lijst
Dit zal toch niet al te lastig voor je zijn. Denk er eens over na. Wat zijn de 5 belangrijkste dingen in jouw leven? Schrijf deze op een lijstje, plak het op een plek waar je het lijstje vaak ziet. Wees ook niet bang om je lijstje af en toe bij te moeten werken. Iedereen die groeit krijgt van tijd tot tijd andere prioriteiten.
Het zou niet gezond zijn om je hele leven dezelfde prioriteiten te hebben.

2. Zet de TV (en het internet) eens uit
Het voelt een beetje als een cliché, maar toch… Hoeveel uren per week kijk jij naar de tv of gebruik je het internet voor nutteloze tijdsbesteding en krijg je zodra je in bed ligt spijt dat je geen tijd hebt genomen om te schilderen of dat bepaalde boek verder te lezen. De televisie en het internet zuigt het leven uit jou! Vrij letterlijk!

Doe eens een poging om je TV en internet gebruik te limiteren. Ik raad je aan om je eens een week van TV of internet af te sluiten en eens te kijken hoe dit gaat. Natuurlijk zal het in het begin lastig zijn, denkende aan je favoriete tv show die je mist maar hou vol en probeer het eens. Aan het eind van de week zul je merken hoeveel tijd je over zult hebben voor de dingen en personen die op jouw prioriteiten lijst staan.

3. Leer om nee te zeggen
Om je leven rustiger en gemakkelijk te maken is het belangrijk om te weten wanneer je nee zult moeten zeggen tegen die extra taken. Als je geen nee leert zeggen, zul je weer op dit zelfde punt terecht gaan komen. Het nee leren zeggen tegen jezelf is net zo belangrijk als het zeggen tegen anderen. Je hoeft niet op alles JA te zeggen!

4. Maak een systeem voor je papierwerk
Zorg voor een overzichtelijk systeem voor je rekeningen, brieven en ander papierwerk. Door dit goed te ordenen in je systeem zal je meer tijd overhebben voor je hobby’s of geliefden. Een goed systeem zorgt ook voor een stukje rust in je hoofd. Je weet immers waar je alles precies hebt opgeborgen.

5. Stel dagelijkse doelen
Ik stel voor om iedere ochtend een klein lijstje met doelen op te stellen. Dit zijn de punten die je vandaag wilt aanpakken / afronden. Kies voor doelen die je aan het eind van de dag goed zullen laten voelen als je deze afgerond hebt. Begin met de moeilijkste als eerste aan te pakken, dan heb je nog de meeste energie over en zullen de andere taken gemakkelijker gaan.

Ik hoop dat je door het lezen van deze blog weer een stukje inspiratie om je leven rustiger en gemakkelijker te maken heb gekregen. Ik raad je aan niet alles gelijk te doen, maar rustig stap voor stap deze tips in je dagelijkse routine te verwerken. Als je eenmaal begonnen bent met het simpeler maken van je leven zul je merken dat je steeds meer tijd overhoudt voor de leuke dingen van het leven. Je zult daarom steeds verder gemotiveerd worden.

Het leven wordt… steeds gemakkelijker.

En onthoud:

You have succeeded in life when all you really
want is only what you really need.

 

Gerelateerde artikelen
De blog van vandaag is iets anders dan dat je van mij gewend bent. Vandaag wil ik je verte...
Het stellen van doelen voor jouw leven is een van de beste manieren om je leven te verande...
Reacties op dit artikel
Bezig met laden...
Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen. Dit kan gemakkelijk via je je Facebook account.
Spreuk van vandaag
""
Schrijf je in en ontvang dagelijks een inspirerende spreuk!