Een hekel aan de tandarts?

Door Wijsheden & Spreuken op 11.10.2012

Vandaag had ik er weer last van, een afspraak voor een controle bij de tandarts. Iedere keer als het zover is krijg ik toch een beetje last van kriebels. Hoe kan het dat wat voor de ene persoon een doodgewone zaak is, het voor de ander een groot drama kan zijn.

Aan mijn tandarts kan het echter niet liggen, de man is aardig en doet niets verkeerd. Hij is er immers voor mij. Toch krijg ik ik toch negatieve gevoelens bij het idee een afspraak te hebben met de tandarts.

Nu ga ik gewoon 2 keer per jaar netjes op controle, maar je hebt er mensen tussen die het tandarts bezoek echt jaren uitstellen en alleen in uiterste nood een bezoek brengen.

Waarvoor zijn deze mensen zo bang voor de tandarts? en wat is de psychologische gedachte daarachter?

Angst voor het onbekende
Onderzoek toont aan dat veel mensen bang zijn voor het onbekende. Dit verklaard waarom sommige mensen een paniek aanval voor of tijdens de behandeling krijgen. De angst van het niet precies weten van wat er gaat gebeuren maakt ons angstig.

Dit terwijl de complicaties bij een medische ingreep veel groter is dan een tandarts die een controle uitvoert. Sommige tandartsen helpen daarom cliënten die tandartsvrees hebben, door eerst een kort gesprek te hebben. Door uit te leggen wat de tandarts precies gaat doen zal een groot gedeelte van de stress al komen te vervallen.

Al die indrukwekkende apparaten
Het is ook wel een beetje intimiderend. Zittend in die grote tandartsstoel. Het gevoel dat je geen kant meer op kunt en dan zie je die scherpe, puntige gereedschappen op het werkblad naast je. Het lijkt haast wel een scene uit een film, het lijkt steeds meer op een uitgebreide operatie dan een simpele controle.

Sommige tandartsen laten de cliënten eerst even kennis maken met de instrumenten. Dit zal er voor zorgen dat ze er gewend aan raken en zullen daardoor er meer vertrouwd mee zijn. Het is immers de menselijke intuïtie om pijn uit de weg te gaan. Het is allemaal onderdeel van vertrouwen tussen tandarts en cliënt.

Het maakt je misselijk
Al die instrumenten in je mond, helemaal voor een langere tijd zorgen ervoor dat je de neiging krijgt om over te geven. De instrumenten zijn er langer dan gewenst maar toch kunnen we ze niet uitspugen. Het is immers geen lolly waar we een plezierige gedachten aan kunnen plakken.

Meneer of mevrouw de tandarts
Ook kunnen we tekenfilms de schuld geven voor het vervuilen van onze gedachten. Het beeld van een tandarts is daar vaak slecht met van die leuke duivelhoorntjes en zo’n hele valse lach. Natuurlijk weet je dat dat alleen maar een cartoon is. Maar toch, de gedachten als je zo overgeleverd in de tandartsstoel ligt is toch een beetje overweldigend.

Mijn controle pakte deze keer weer goed uit. Toch ben ik benieuwd waar mensen nog meer bang voor zijn bij de tandarts. Ik wil jullie dan ook vragen om jullie ervaringen hieronder met ons te delen.

Gerelateerde artikelen
Soms reageren we op een manier waarvan we spijt hebben nadat we afgekoeld zijn. We worden...
Wat maakt een mens nu echt gelukkig? Geluk komt in elke laag van de bevolking voor en is n...
Reacties op dit artikel
Bezig met laden...
Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen. Dit kan gemakkelijk via je je Facebook account.
Spreuk van vandaag
""
Schrijf je in en ontvang dagelijks een inspirerende spreuk!